Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τιμητική διάκριση στον πρώην πολιτικό κρατούμενο Ανδρέα Τσάκα

Η οικουμενική εφημερίδα «το Όραμα», συνεχίζει να προβάλει και να τιμά ανθρώπους που έχουν προσφέρει και προσφέρουν με τον αγώνα , την συμβολή, τη στάση, τις θυσίες τους… στον αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Την Τρίτη της Πασχαλιάς βράβευσε τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό, συνεργάτη της  και πρώην πολιτικό κρατούμενο,  Ανδρέα Τσάκα.

Η βράβευση έγινε, όπως συνηθίζεται - χωρίς μεγάλες φανφάρες - στο σπίτι του Ανδρέα, ανάμεσα στην οικογένεια, τους δικούς του, γνωστούς και φίλους, που ήρθαν να παρευρεθούν στη βράβευση αλλά και να τιμήσουν τον βραβευθέντα. Εκ μέρους της εφημερίδας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κώστας Μακαριάδης, ο Διευθυντής Χρήστος Ντρίτσος και ο Αρχισυντάκτης Δημήτρης Παππάς.
Παρευρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης των Αγ. Σαράντα Στέφανος Τσίπας και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μειονοτήτων Αλβανίας Κωνσταντίνα Βεζιάνη.

Όλοι τους να τιμήσουν τον Ανδρέα Τσάκα, γεννηθείς στην Άνω Λεσινίτσα των Αγ. Σαράντα, το δάσκαλο που υπηρέτησε σε πολλά χωριά της Βορείου Ηπείρου, για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας,  λάτρης του τόπου και γνώστης των περιπετειών του έθνους, τον άνθρωπο που δικάστηκε και φυλακίστηκε εφτά χρόνια, γνωρίζοντας τις μεσαιωνικές φυλακές και τα εξοντωτικά στρατόπεδα του χοτζικού καθεστώτος, το γραμματέα του Συλλόγου Πρώην Πολιτικών Κρατουμένων και Εξορισθέντων, το συγγραφέα των βιβλίων μεγάλης εμβέλειας: «Το χρονικό της πολύχρονης τραγωδίας της Βορείου Ηπείρου-μαρτυρολόγιο Βορειοηπειρωτών» και «Κραυγή Βορειποηπειρωτών» τον αρθρογράφο δεκάδων και εκατοντάδων κειμένων στον βορειοηπειρωτικό τύπο.

Μίλησε για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Τσάκα ο τέως Λυκειάρχης Ιωαννίνων,   φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Υφαντής, ο οποίος του παρέδωσε και την εικόνα της Παναγιάς, ως μία άλλη διάκριση  εκ μέρους του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών.


Την «Τιμητική Διάκριση» εκ μέρους της εφημερίδας «το Όραμα» παρέδωσε ο συνάδελφος και  συναγωνιστής του, Βαγγέλης Παπαχρήστος, τονίζοντας πως με τον Ανδρέα μας συνδέουν πολλά πράγματα: Ο αγώνας μας  στον εκπαιδευτικό τομέα για την εκμάθηση της μητρικής ελληνικής  γλώσσας, ο αγώνας για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, μέσου της οργάνωσης Ομόνοια, και η φυλάκισή μας για τον σκοπό αυτόν.

Εκ μέρους της εφημερίδας χαιρέτισε ο εκδότης Θοδωρής Βεζιάνης τονίζοντας πως στο πρόσωπο του Ανδρέα το Συμβούλιο της εφημερίδας γνώρισε έναν αγωνιστή κι έναν μαχητή για τις ιδέες και τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, έναν άριστο συνεργάτη, τον άνθρωπο που μπόρεσε να  κρατήσει αδούλωτη την ψυχή του και το σταθερό του εθνικό φρόνημα.

Ο Ανδρέας Τσάκας ευχαρίστησε το Συμβούλιο της εφημερίδας και το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών για τις τιμητικές διακρίσεις στο πρόσωπό του και πως μέχρι που να χτυπά η καρδιά του θ’ αγωνιστεί γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο.

(από συνεργάτη μας στη Β.Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου