Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«Κύριε Δένδια, επιτέλους ακούστε μας!», κραυγή απελπισίας από το Πωγώνι και την Κόνιτσα

SYNORA 26 5 13
Αυτό τονίζουν οι κάτοικοι των χωριών του Πωγωνίου και της Κόνιτσας, οι οποίοι με τον συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου της Κακαβιάς και της Μέρτζιανης επιχείρησαν να ευαισθητοποιήσουν τις ελληνικές αρχές. Ειδικά το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η πολιτική ηγεσία του οποίου αρνείται ακόμη και μία συνάντηση με τον Δήμαρχο του Πωγωνίου. 

Κι ας θρηνεί ακόμη το Πωγώνι για τον χαμό δύο δικών του ανθρώπων από το χέρι ενός στυγνού δολοφόνου. «Το Πωγώνι ερημώνει, η φωνή μας δυναμώνει», λένε οι κάτοικοι και απαιτούν την επιστροφή των αστυνομικών, τη στελέχωση όλων των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής και την επαναλειτουργία των στρατιωτικών φυλακίων. Η φωνή αγωνίας των ηλικιωμένων κατοίκων της παραμεθορίου γίνεται κραυγή απελπισίας. Κι έχει έναν αποδέκτη. Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νικόλαο Δένδια.. 

«Τα σύνορα της χώρας δεν βρίσκονται στην Ομόνοια. Σύνορα δεν έχει μόνο η Θράκη... Στα σύνορα είμαστε και εμείς, αλλά μας έχουν εγκαταλείψει... Επιτέλους ας κάνουν κάτι έστω και τώρα».

Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στην επαρχία Φιλιατών, όπου όμως δεν έγινε τελικά ο αποκλεισμός του Μαυροματίου καθώς δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια για την κινητοποίηση των κατοίκων.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει και σε πολλά χωριά εξετάζουν ακόμη και την πιθανότητα συγκρότησης ομάδων περιφρούρησης, καθώς όπως δηλώνει ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης είναι ντροπή να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι αντοχές των κατοίκων έχουν εξαντληθεί. Το Πωγώνι εκπέμπει σήμα κινδύνου. Επιχειρήσαμε πολλές φορές να αναδείξουμε το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης από τη στιγμή που ξεκίνησε η μετακίνηση των αστυνομικών αλλά ο Υπουργός ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημά μας για συνάντηση. Είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να ασχοληθεί έστω και τώρα με τα προβλήματά μας» τόνισε ο Δήμαρχος ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ντότης σημείωσε πως οι κινητοποιήσεις των κατοίκων δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν υπάρξει λύση.
Συναισθηματικά φορτισμένος ο λόγος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα ο οποίος απευθύνθηκε κι αυτός στην πολιτική ηγεσία του τόπου ενώνοντας τη φωνή μου με αυτή των απλών κατοίκων.
«Από την εσχατιά της πατρίδας στέλνουμε μήνυμα αγωνίας προς την Κυβέρνηση, την Βουλή και τα κόμματα. Σε όλους. Για να πούμε ότι τα σύνορα δεν φυλάσσονται και πως είναι ντροπή αυτό που έχουν κάνει με τους συνοριακούς. Ας έρθει η πολιτεία να γονατίσει μπροστά στους δύο τάφους και να ζητήσει συγνώμη...» ανέφερε στην ομιλία του.
Οι κάτοικοι ζουν την δική τους, καθημερινή αγωνία. Και ζητούν την αστυνόμευση της περιοχής τους. «Με ελάχιστους αστυνομικούς δεν φυλάσσονται τα σύνορα. Με λίγους όμως και με τη δική μας βοήθεια μπορούν όλα να γίνουν καλύτερα. Και ζητούμε αυτούς τους λίγους...»

Το σχόλιο μας: Το δυστύχημα είναι ότι οι διαμαρτυρόμενοι αποτελούν Έλληνες ακρίτες του Πωγωνίου και της Κόνιτσας. Αν ήταν λαθρομετανάστες ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ Δένδιας θα τους είχε δείξει την πατρική στοργή του από την πρώτη στιγμή όπως έκανε στη Μανωλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου