Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος ΕΕΜΜ Νίκου Κούρη: Με τιμάει η πρόταση και δίνουμε αγώνα για τη νίκη του Κόμματος των Ελλήνων

Ο γιατρός πνευμονολόγος, υποδιευθυντής σήμερα του Νοσοκομείου Αγίων Σαράντα κ. Νίκος Κούρης, είναι από τα στελέχη που κοσμούν την ελληνική κοινότητα των Αγίων Σαράντα. Η εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση (το ομολογούν ασθενείς και συνάδελφοι του) και ο τρόπος που ασκεί το λειτούργημα του γιατρού, τον έκαναν αγαπητό όχι μόνο στους Έλληνες αλλά και στους Αλβανούς της ευρύτερης περιοχής. 

Κατάγεται από το χωριό Δίβρη,  ολοκλήρωσε τις σπουδές του  στο Πανεπιστήμιο Τιράνων με άριστα και παρόλο που είχε προτάσεις για να παραμείνει ιατρός στην πανεπιστημιακή κλινική, προτίμησε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα γιατί - όπως μας λέει στην κατ’ ιδίαν συνομιλία - είχε ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον τόπο του.

Στις αλβανικές βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου θα είναι δεύτερος στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος των Ελλήνων "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" στην Περιφέρεια Αυλώνας.

Συνεργάτης μας συναντήθηκε με τον κ. Νίκο Κούρη, ο οποίος, νηφάλια και χωρίς περιστροφές, απάντησε σε κάποιες επίκαιρες ερωτήσεις που του έθεσε.

Ερώτηση:  Κύριε Κούρη, είστε ομολογουμένως ένας πετυχημένος γιατρός, γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

- Οι αρχαίοι ΄Ελληνες έλεγαν πως αυτοί που δεν ασχολούνται με κοινά, είναι «άχρηστοι της κοινωνίας». Δεν ήμουν ποτέ κομματικοποιημένος αλλά πάντα παρακολουθούσα τα κοινά και ιδιαίτερα αυτά που αφορούσαν την Ελληνική Μειονότητα.

Γιατί  με το κόμμα ΕΕΜΜ και όχι με το ΚΕΑΔ;

- Προσπάθησα παλαιότερα να ενταχθώ  στην «Ομόνοια» αλλά απογοητεύτηκα πολύ που εκεί δε λειτουργούσε η δημοκρατία, η πειθαρχία και δεν υπήρχαν ξεκάθαροι στόχοι. Υπήρχαν στην ηγεσία κάποιες παρέες που ήθελαν να κρατούν μόνο το τιμόνι και ενώ οι αξιόλογες προσωπικότητες στην πόλη μας ήταν όλες απ’ έξω. Όταν ο κ. Χρήστος Κίτσος και άλλοι διανοούμενοι της πόλης μας το 2006, πήραν την πρωτοβουλία για την αναδιοργάνωση της Ομόνοιας, δήλωσα παρών γιατί την θεώρησα αναγκαία. Μάλιστα ήμουν από τους ανθρώπους σ’ αυτή την ομάδα, που επέμενα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε η αναβάθμιση της οργάνωσης να γινόταν ομαλά, χωρίς συγκρούσεις και διχαστικό πνεύμα. Απέναντί μας όμως βρίσκαμε έναν «τοίχο». 
Τότε η «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔ ήταν στην εξουσία με το Δημοκρατικό Κόμμα και χρησιμοποιούσαν την εξουσία που είχαν για να μας εμποδίζουν να κάνουμε συναντήσεις με τους ΄Ελληνες. Κλείναμε αίθουσες για ανοιχτές συζητήσεις με τους ΄Ελληνες της πόλης και ο ιδιοκτήτης μας έλεγε «ξέρετε, έχω πιέσεις δεν μπορεί να γίνει η εκδήλωση στο μαγαζί μου, μου δημιουργείτε πρόβλημα». Η πρωτοβουλία μας αυτή όμως δεν σταμάτησε ποτέ και η δημιουργία του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA ήταν η κατάληξη της.Το Κόμμα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, εκτός από την αναβαθμισμένη Ομόνοια.Γι’ αυτό και μετά από τρία χρόνια αποτυπώθηκε ως Κόμμα των Ελλήνων.

Κάποιοι όμως λένε πως το κόμμα αυτό είναι κόμμα  του Μπερίσα και των ανθρώπων του

- Γνωρίζαμε από πριν ότι το κατεστημένο θα μας πολεμούσε αλλά μου ήταν αδιανόητο να φανταστώ πως θα δεχόμασταν τόσες συκοφαντίες και τόση λάσπη. Απορώ, που ήταν αποθηκευμένη όλη αυτή η «ενέργεια» και γιατί τόσα χρόνια δεν την χρησιμοποίησαν για το καλό του τόπου μας, αλλά την έστρεψαν όλη κατά πάνω μας. Το Κόμμα μας δεν είναι ούτε του Μπερίσια, ούτε του Ράμα και ούτε του Ομπάμα. Είναι γέννημα και θρέμμα των Ελλήνων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας και των ανθρώπων μας. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι.

Στις προηγούμενες εκλογές δεν κερδίσατε καμία επαρχία, κάποιοι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να τα παρατούσατε;


- Αυτό που συνέβη ήταν λυπηρό! Χρησιμοποίησαν κατά μας όλα τα ανορθόδοξα μέσα και τρόπους να μας αφανίσουν από την πολιτική σκηνή. Εμείς όμως αντέξαμε: κερδίσαμε 30 δημοτικούς σύμβουλους και (είναι πασίγνωστο) την επαρχία Φοινίκης δύο φορές.Εμείς ζητούσαμε την αναβάθμιση των επαρχιών και οι «αντίπαλοι» κατάφεραν να διώξουν τους δύο πιο πετυχημένους έπαρχους κατά την άποψή μου, το Ζήσο Λούτση και τον Ηλία Θανάση. Είχαμε απέναντί μας όλες τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις του τόπου καθώς και όλους τους μηχανισμούς του κράτους και της αντιπολίτευσης και καταφέραμε να πάρουμε στην περιφέρεια Αυλώνας 5.500 ψήφους. Αυτό για μένα είναι μεγάλη επιτυχία ενός νέου κόμματος και ελπιδοφόρο να πετύχουμε το βουλευτή μας στις 23 Ιούνη. Σ’ αυτές τις συνθήκες θα ήταν μέγα λάθος να τα παρατούσαμε. Επειδή δεν μπήκαμε στον αγώνα για τα προσωπικά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να προσηλωθούμε στα κοινά και να μην σταματήσουμε ποτέ την πορεία προς τα μπρος όσο δύσκολη κι αν είναι.

Ακούγονται φωνές από το κόμμα σας ότι οι έπαρχοι της Ομόνοιας είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου αλλά απαντούν κάποιοι πως και αυτοί που προτείνατε και εσείς δεν ήταν ανωτέρου;

- Εγώ σέβομαι όλους τους ανθρώπους πόσο μάλλον όταν εκλέχθηκαν με την ψήφο των συμπατριωτών μας. Δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία να τους κρίνω αλλά κάνω μια γενική διαπίστωση: Δεν είναι μόνο οι έπαρχοι αλλά και το προσωπικό δυναμικό των επαρχιών ακατάρτιστο και είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθούν με άτομα που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι ανάγκη να αναλάβει η νέα γενιά και με την ευκαιρία να κάνω έκκληση στους συμπατριώτες μας από την Ελλάδα να στρέψουν το ενδιαφέρον στον τόπο τους. Να διεκδικήσουν θέση στα επαρχιακά συμβούλια, να στελεχώσουν γραφεία και γιατί όχι να διεκδικήσουν την προεδρεία της επαρχίας τους.
 Εκείνο που με  απογοητεύει ιδιαίτερα  εμένα  στις επαρχίες είναι η στάση  ορισμένων έπαρχων μετά τις  εκλογές. Επιδόθηκαν σε ένα σκληρό  κυνήγι κατά των απλών πολιτών που δεν έτυχε να τους ψηφίσουν και κυρίως κατά των υποστηρικτών του κομματος ΕΕΜΜ φέρονται με πολύ εχθρικό τρόπο.Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει στο μορφωτικό και πολιτιστικό μας επίπεδο, είναι αθλιότητα.

Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές ήσασταν πρώτος στη λίστα του ΕΕΜΜ-Μέγκα για το Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Σαράντα όπου και εκλεχθήκατε. Ήταν ο μοναδικός δήμος που το Μέγκα είχε περισσότερους ψήφους από το ΚΕΑΔ, το θεωρείτε προσωπική νίκη;

- Όχι καθόλου, το κόμμα  μας δεν ήταν και ελπίζω να μη γίνει ποτέ κόμμα του ενός, αλλά όπως μας αρέσει να το λέμε, να είναι το «Κόμμα των Ελλήνων». Το αποτέλεσμα οφείλεται στην ομαδική δουλειά, ήταν εξαιρετικοί στον προεκλογικό αγώνα και ο Χρήστος ο Κάλλης και ο Κώστας Ζάρος και όλοι οι υποψήφιοι. Για ελάχιστους ψήφους θα είχαμε και δεύτερο σύμβουλο.

Για αυτές  τις εκλογές είστε δεύτερος στη λίστα της Αυλώνας, είχε ακουστεί πως θα ήσασταν πρώτος, μάλιστα κάποιοι λένε ότι οξύνθηκαν οι σχέσεις με τον κ. Κίτσο για αυτό το λόγο;

(Γελάει) - Δεν ξέρω τι επιβάλουν τα πολιτικά «στάνταρ» για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση αλλά εγώ θα σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια.  Μου έγινε αυτή η πρόταση από τον ίδιο τον πρόεδρό μας και ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα. Στο προεδρείο όμως εγώ επέμενα πως πρέπει να πάει ο ίδιος ο πρόεδρος στην πρώτη θέση γιατί οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν άδικη επειδή ο πρόεδρος σήκωσε ένα απίστευτο βάρος αυτά τα τρία χρόνια.Και δεν λέω ότι θα ήταν άδικη ως ανταμοιβή για αυτό που έκανε αλλά γιατί, κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να παράγεις πολιτική ως πρόεδρος εξωκοινοβουλευτικά. Δεν μπορεί ο πρόεδρος να έχει όλη την ευθύνη του κόμματος και στη βουλή να το εκπροσωπεί κάποιος άλλος.Εξάλλου ο πρόεδρός μας είναι αξιόλογος και άφθαρτος πολιτικά και εγώ τον στηρίζω δυναμικά, γιατί στηρίζω την υπόθεση, στηρίζω την αλλαγή στην Ελληνική Μειονότητα.

Με την  ίδια λογική, καλά έκανε και ο κ. Ντούλες που είναι πρώτος στην Αυλώνα;

- Όχι βέβαια. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο κύριος Ντούλες δεν θα έπρεπε να ήταν επικεφαλής της λίστας του ΚΕΑΔ στην περιφέρεια Αυλώνας. Λογικά, αυτή τη φορά επικεφαλής θα έπρεπε να ήταν ο κ. Μπολάνος ως πρόεδρος της Ομόνοιας, μιας και θεωρείται εθνική οργάνωση ή έστω κι ένα άλλο παιδί απ’ αυτή την περιφέρεια. 
Ο κ. Ντούλες έχει κατέβει αρκετές φορές, εκλέχτηκε βουλευτής και θα έπρεπε αυτή τη φορά να κριθεί για την μέχρι τώρα προσφορά του ως βουλευτής. 
Δυστυχώς όμως οι του ΚΕΑΔ, επειδή δεν έχουν τι να μας παρουσιάσουν από τις θητείες του, το μόνο που κάνουν είναι να βρίζουν το Κόμμα των Ελλήνων. Μετά, το ΚΕΑΔ είναι ένα κόμμα που χρηματοδοτείται καλά από τον αλβανικό προϋπολογισμό, έχει δομές, όποτε ο κ. Ντούλες θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει πολιτική ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος και ας είναι κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι στη Βουλή έστω και να μας αποδείξει πως δεν τον ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα του.
Ειλικρινά πίστευα πως θα τα υπολόγιζε όλα αυτά. Μέχρι τώρα προσπαθούσε να κρατήσει το προφίλ του ανθρώπου που πορεύεται βάσει κάποιων αρχών αλλά και οι πιο φανατικοί οπαδοί του κατάλαβαν πια τώρα πως τα παζάρια που έγιναν με το KQZ και η άρνηση εκ μέρους του της πρότασής μας για Συμμαχία Ελλήνων σ’ αυτές τις εκλογές, εξυπηρετούν μόνον την προσωπική καρέκλα του κ. Ντούλε.

 Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και που στοχεύετε σε αυτές τις εκλογές

- Ναι, είμαι πολύ αισιόδοξος! Καθημερινά βλέπουμε περισσότερους συμπατριώτες μας να αγκαλιάζουν την προσπάθεια μας και αυτό μας εμψυχώνει πιο πολύ, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε χωρίς να υπολογίζουμε τις δυσκολίες

Ευχαριστούμε πολύ κ. Κούρη

- Εγώ, ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου