Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αυτή ήταν η αληθινή αγωνιστική Ομόνοια που σήμερα την καπηλεύεται μία κλίκα για ιδιοτελή συμφέροντα

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ για να συγκινήσει τους ακροατές του στη Νάρτα Αυλώνας, έκανε μία αναδρομή στην ιστορία της Ομόνοιας, αναφέρθηκε και στη φυλάκιση των πέντε ηγετών της οργάνωσης, μόνο που μετέφερε... δύο χρόνια αργότερα, στο 1996, την ιστορική εκείνη στιγμή. Διαβάστε εδώ
Καπηλεύεται που καπηλεύεται την ιστορία της Ομόνοιας ας φρόντιζε τουλάχιστον να ήταν πιο ενημερωμένος και να πρόσεχε τα λόγια του, όταν αναφέρεται σε προσωπικότητες που δεν είναι άξιος ούτε στο δάχτυλο να τους μοιάσει.
Ο λόγος φυσικά για τους Παναγιώτη Μάρτο, Θόδωρο Βεζιάνη, Βαγγέλη Παπαχρήστο, Ηρακλή Σύρμο και Κώστα Κυριακού.

Ας θυμηθούμε, με αυτή την αφορμή, μερικά βασικά σημεία που εξιστόρησε ο ένας εκ των πέντε, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, γενικός γραμματέας της Ομόνοιας στα ηρωικά - αγωνιστικά χρόνια της, στην εκπομπή "Βόρειος Ήπειρος.gr" του ΑΡΤ FM 90,6 στις 17 Απριλίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 19 ετών από την φυλάκιση του ίδιου και των άλλων τεσσάρων ηγετικών στελεχών:

- Ο υπουργός άμυνας της Αλβανίας είχε πει στους συγγενείς των δολοφονηθέντων στρατιωτών της 10ης Απριλίου 1994 στο φυλάκιο της Επισκοπής ότι «το αίμα θα πληρωθεί με αίμα».
Αυτή ήταν η αφορμή να μας συλλάβουν γιατί η εθνική δράση μας μέσα από την Ομόνοια είχε ενοχλήσει τους Αλβανούς εθνικιστές.  


- Μας συνέλλαβαν λίγο αργότερα, το βράδυ της 18ης Απριλίου 1994. Μας οδήγησαν στα μπουντρούμια του ανάκτορου των μυστικών υπηρεσιών στα Τίρανα και μας υπέβαλλαν σε
σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.


 - Η δίκη των πέντε άρχισε στις 15 Αυγούστου 1994 με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά της Αλβανίας και μπήκε ως σταθμός στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Εμείς είπαμε ότι δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από τα να διεκδικούμε να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.


- Στη δίκη αυτή ήταν όλος ο Ελληνισμός στο πλάι μας και μετά από λίγους μήνες δικαιωθήκαμε και αποφυλακιστήκαμε τον Ιανουάριο του 1995.

- Μετά όμως τους πέντε ηγέτες που φυλακιστήκαμε άρχιζαν να μας βάζουν σταδιακά στην άκρη. Ακόμα και ο τότε γενικός πρόξενος της Ελλάδας μας είπε "καθίστε σπίτι σας και μην ασχολείστε άλλο".
Με όσα έγιναν στη συνέχεια ο αγώνας μας για περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες μπήκε στο περιθώριο.


- Στην Ομόνοια δεν υπάρχουν πια δημοκρατικές διαδικασίες, δεν εφαρμόζεται το καταστατικό, έχουν πέσει οι τόνοι των διεκδικήσεων και όλες αυτές οι εξελίξεις μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι ο αγώνας μας δεν δικαιώθηκε.



(Στη φωτογραφία ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος έξω από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δελβινάκι, όπου εδώ και χρόνια, από την εποχή του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, μόνο αυτός και ο κ. Θόδωρος Βεζιάνης από τους Βορειοηπειρώτες δεν έχουν λείψει ποτέ από τις εκδηλώσεις της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου