Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πρωθυπουργός Κοσσυφοπεδίου: Δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής εδαφών, ούτε «Μεγάλης Αλβανίας»

Ιούνιος 18, 2013.

Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή εδαφών μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ούτε θα υπάρξει Μεγάλη Αλβανία.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα  της Βιέννης «Die Presse», τόνισε, μάλιστα, ότι η Σερβία δείχνει μια τάση καθυστέρησης στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας της 19ης Απριλίου, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ούτε για το Κοσσυφοπέδιο, ούτε για τη Σερβία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, επεσήμανε ότι κατ’ αρχήν οι συναντήσεις του ιδίου με το Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αποτελούν συνάρτηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έδωσε έμφαση στη συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και διευκρίνισε ότι  με την υπογραφή της  «έχουμε αφήσει πίσω το παρελθόν και τώρα έχουμε  ως προτεραιότητα  την ειρήνη και την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών».

Ο Θάτσι τόνισε ότι η συμφωνία εξυπηρετεί, επίσης, τους Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς .
Μιλώντας για την κατάσταση των Αλβανών στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, ο Θάτσι δήλωσε ότι ο Κοσσυφοπέδιο εργάζεται για το άνοιγμα των συνόρων και όχι για το  κλείσιμό τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τάσεις για μια «Μεγάλη Αλβανία», ο πρωθυπουργός  εξήρε τον πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, αλλά τόνισε ότι έχει παρεξηγήσει τις επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς σύνορα, αλλά που θα σέβονται, συγχρόνως, τα όρια του κράτους τους. Ακριβώς όπως θα εφαρμόζεται όταν γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Χασίμ Θάτσι.

 http://www.echedoros-a.gr


Να τον πιστέψουμε; πάντως κι αυτός την Ευρώπη οραματίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου