Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Βασικά σημεία της τηλεοπτικής συνέντευξης του Προέδρου του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ-MEGA Χρήστου Κίτσιου στο γιαννιώτικο κανάλι ΙΤV

- Προτείναμε κοινή κάθοδο της ΕΕΜΜ και του ΚΕΑΔ σε έναν συνασπισμό με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Οι ψήφοι των Ελλήνων έτσι δεν θα πήγαιναν στα αλβανικά κόμματα αλλά στα δύο μειονοτικά και δεν θα χάνονταν, καταφέρνοντας να βγάζαμε μέχρι και δύο βουλευτές. Δυστυχώς η πρόταση μας δεν βρήκε ανταπόκριση.


- Το ΚΕΑΔ εκμεταλλεύεται με άσχημο τρόπο τον πατριωτισμό των Βορειοηπειρωτών και το όνομα της Ομόνοιας, η οποία δεν έχει δημοκρατικές διαδικασίες και ανοικτές πόρτες για όλους, παρά μόνο χρησιμεύει για μία κλειστή ομάδα ατόμων για τα προσωπικά τους συμφέροντα.

- Ο Ντούλε είναι ένας πολιτικός καθαρά θεωρητικός μακριά από τη βάση και τώρα προεκλογικά τρέχει στα χωριά για να γνωρίσει τα προβλήματα 


- Δεν μας εκφράζουν οι δηλώσεις Μπερίσα περί επέκτασης συνόρων μέχρι την Πρέβεζα, εν όψει και της  ευρωπαϊκής προοπτικής Αλβανίας. Υπήρχε ένα σίριαλ εθνικιστικού λαϊκισμού από τα μεγάλα κόμματα λόγω της ανόδου και της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας. Εμείς έχουμε το δικό μας πρόγραμμα που είναι καθαρά υπέρ των συμφερόντων του Βορειοηπειρωτικού
Ελληνισμού.


- Επιστρέφουν πολλοί Έλληνες στα χωριά τους στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά υπάρχουν σαφείς τάσεις εθνογραφικής αλλoίωσης του χώρου μας είτε πληθυσμιακά είτε ιδιοκτησιακά με την αρπαγή περιουσιών με πλαστά έγγραφα.


- Θέλουμε την εφαρμογή του νόμου για την προστασία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την συμμετοχή μελών της στα δικαστήρια για να συμμετέχουν στις αποφάσεις που την αφορούν.

- Θέλουμε την διατήρηση του πολιτισμού μας, όπως με την ίδρυση ελληνικού πολιτιστικού κέντρου καθώς και αρχαιολογικού μουσείου στη Φοινίκη


- Ήμασταν υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα που βγήκαν και συρρικνώνουν την πληθυσμιακή ύπαρξη του Ελληνισμού ύστερα και από τις πιέσεις τσάμηδων και της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας που φοβόντουσαν την μετατροπή και επίσημα της Αλβανίας σε πολυεθνικό κράτος.


- Η απόφαση της Ομόνοιας για αποχή ήταν λάθος αφού διευκόλυνε τους Αλβανούς να παρουσιάσουν τον ελληνικό πληθυσμό όπως τον ήθελαν, στους 25.000.

- Ζητήσαμε σαφή στρατηγική από το ελληνικό ΥΠΕΞ για το Βορειοηπειρωτικό που δυστυχώς δεν υπάρχει, κάτι που φάνηκε και με το θέμα των συντάξεων. Ήταν μεγάλο βοήθημα για όλες τις οικογένειες του τόπου μας που τον κράτησε και ζωντανό.



- Αν ένας ηλικιωμένος αρρωστήσει από τους Αγ. Σαράντα πρέπει να πάει στα Ιωάννινα. Θα μπορούσε να γίνει ένα ιατρικό κέντρο στο χώρο μας που θα στοίχιζε λίγο στο ελληνικό κράτος.


- Η συμφωνία μας με Μπερίσα είχε 10 σημεία για την επόμενη μέρα, όπου ζητάμε συμμετοχή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην αστυνομία και στα δικαστήρια, να έχουμε δικά μας σχολεία και όχι να είναι στον ίδιο χώρο τα παιδιά μας με τους Αλβανούς.


- Οι Έλληνες βουλευτές των αλβανικών κομμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα περισσότερο αλλά έχουν περιορισμένο βήμα. Γι’ αυτό ζητάμε απευθείας εκπροσώπηση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην αλβανική βουλή με έδρες από
ποσόστωση.


- Ζω μόνιμα στους Αγίους Σαράντα μαζί με την οικογένεια μου.


- Πολλά παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στα διαβατήρια τους τα τοπωνύμια των ελληνικών πόλεων είναι γραμμένα στην αλβανική γλώσσα όπου δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.

- Αν η Αλβανία μπει σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι καλύτερο για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα και χρειάζεται χρόνος για να λυθούν.


- Υπάρχει μεγάλος δείκτης εγκληματικότητας στην Αλβανία που επηρεάζεται και από την οικονομική κατάσταση και η αλβανική δικαιοσύνη απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα


Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω σημείο του διαλόγου:
Δημοσιογράφος: Εσείς με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα που θέλετε να ζήσετε με την οικογένεια σας;
Χρ. Κίτσιος: Αγαπάω πολύ τον τόπο μου...
Δημοσιογράφος: Αλβανία ή Ελλάδα;
Χρ. Κίτσιος: Θέλω και θα παραμείνω στη Βόρειο Ήπειρο!


Κλείνοντας, στην ερώτηση τι μήνυμα θέλει να στείλει στους τηλεθεατές ο πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες των Ιωαννίνων να ανέβουν και να ψηφίσουν αυτό που θέλουν, αλλά να ψηφίσουν ελληνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου