Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Η ΠΟΡΕΙΑ - ο Έλληνας μετανάστης στην Αμερική

του Νίκου Αηδόνη - Αμερική

Είναι η συνέχεια της αρχαίας Οδύσσειας, είναι η υπερήφανη  πορεία του Ελληνισμού της διασποράς, που άρχισε πριν εκατό και πλέον  χρόνια σε όλες τις ηπείρους της  γης. Είναι το φως, που δραματικά διαχύθηκε στην υδρόγειο, το φως της ελληνικής ψυχής.
Είναι ο σύγχρονος Έλληνας Οδυσσέας που, φέρνοντας μέσα του όλους  τους  σπόρους της Ελληνικής Παράδοσης, ξανοίχτηκε στους μεγάλους ορίζοντες χτίζοντας από την αρχή μια άλλη Ελλάδα της ξενιτιάς.

Φτωχοί και ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες αιώνων, διστακτικοί και σκεπτικοί, χωρίς παιδεία και άλλα εφόδια, συχνά με ένα μικρό σάκο στο χέρι, ο νεοέλληνας μετανάστης άφηνε το τρισευλογημένο και ταπεινό χωριό για τις  χώρες του ονείρου και της ελπίδας.

Ύστερα από τη σύντομη μαζική υποδοχή στο πολυάνθρωπο λιμάνι της Νέας Υόρκης βρέθηκε να  δουλεύει σε ατέλειωτες σιδηροδρομικές γραμμές, σε  ορυχεία ή λίγο αργότερα στο στενάχωρο περιβάλλον μιας  κουζίνας εστιατορίου.

Δεν λιποψύχησε. Ήθελε να χαράξει μόνος του, με τις  δικές του δυνάμεις, τη μοίρα του. Και το πέτυχε. Αρκετές δεκαετίες ύστερα, ο Οδυσσέας αντικρίζει με έκπληξη τα κατορθώματά του, που απλώνονται τώρα στην οικονομία, πολιτική, επιστήμη, τεχνική και παιδεία. Μια αδιάκοπη πορεία μεγαλειώδης και δραματική, που τελικά οδηγεί στο θρίαμβο.


Μέσα σε τούτη τη συνεχιζόμενη πορεία μεγαλείου και πόνου, ελπίδων  και απογοήτευσης, δημιουργίας και  υπομονής, να προβάλλει τα γεγονότα  και τον παλμό της Ελληνικής  Ομογένειας, στην ενότητα, στην καλλιέργεια της παράδοσης και στην αποτροπή ή διόρθωση σφαλμάτων που παρεμποδίζουν την πρόοδο της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου