Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Χιλιάδες Κούρδοι γιόρτασαν την 29η επέτειο του ένοπλου αγώνα του PKK

Αύγουστος 12, 2013.

Şırnak.

Χιλιάδες Κούρδοι ανέβηκαν στα βουνά  της περιοχής Σιρνάκ (νοτιοανατολική Ανατολία που συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ) για να τιμήσουν την 29η επέτειο της έναρξης του ένοπλου αγώνα του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος – PKK στην Τουρκία κατά την 15 Αυγούστου του 1984.


Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Doğan Haber Ajansı» οι διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στα βουνά, όπου άναψαν τεράστιες φωτιές στις κορυφές των βουνών, φωνάζοντας το ιερό όνομα «Άπο» (δημοφιλές υποκοριστικό όνομα του αρχηγού του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν).

Οι πολυάριθμες  ομάδες των ανδρών και των γυναικών ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές Κούρδων άρχισαν τις εκδηλώσεις με πυροβολισμούς στον αέρα και στήνοντας τεράστιες αφίσες του Αμπντουλάχ Οτσαλάν (Άπο) και κρέμασαν παντού φωτογραφίες νεκρών αγωνιστών που σκοτώθηκαν από τον τουρκικό στρατό.

Συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: «η ελευθερία δεν πεθαίνει», «Το PKK είναι ο λαός και είμαστε εδώ». Τραγούδησαν πατριωτικά κουρδικά τραγούδια και άναβαν συνέχεια πυροτεχνήματα, σύμφωνα με το πρακτορείο DHA.



Στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας μια ομάδα φοιτητών ίδρυσαν ένα κίνημα νεολαίας την ‘Ένωση του Κουρδιστάν’.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Serhad Merdini, δήλωσε ότι ο σύλλογος θα ασχολείται με τα πολιτιστικά και οι δραστηριότητές του θα είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Με βάση την απόφαση των μελών του Συλλόγου και όπως προβλέπεται από το νόμο σε 15 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης για την αδειοδότηση του από το Αρμόδιο Τμήμα των Ενώσεων της πόλης Ντιγιαρμπακίρ, ο σύλλογος έχει το δικαίωμα να κρεμάσει τη σχετική πινακίδα της Ένωσης στα γραφεία του (φωτό).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNNTurk,  τέτοιος σύλλογος ουδέποτε είχε αναγνωριστεί στην Τουρκία και  μάλιστα με την επωνυμία ‘Σύλλογος Νέων του Κουρδιστάν’.

Η αρμόδια τουρκική διεύθυνση θα πρέπει μέσα σε 30 ή 60 ημέρες να απαντήσει για την αναγνώριση ή όχι του Συλλόγου.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι φοιτητές κουρδικής καταγωγής, όπως σημειώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου