Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η μάχη της Μενίνας, σταθμός στον αγώνα κατά Γερμανών και Τσάμηδων - Τιμήθηκε φέτος η 69η επέτειος



• Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, παρουσία επισήμων και επιζώντων ανταρτών του Ν. Ζέρβα, εορτάστηκε η φετινή επέτειος της ιστορικής μάχης της Μενίνας (η φωτό από τις εκδηλώσεις), που θεωρήθηκε ως η δυσκολότερη αναμέτρηση με τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους Τσάμηδες, στις 17 και 18 Αυγούστου του 1944. 

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της μάχης, που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Κανάτας (προηγήθηκε θεία λειτουργία), κατάθεση στεφάνων και ομιλία. Στον φετινό εορτασμό την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Θεσπρωτός Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές κ. ά.. 

69 χρόνια μετά…
Η ατμόσφαιρα, 69 χρόνια μετά, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς στις επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη της Μενίνας παραβρέθηκαν και επιζώντες αντάρτες του ΕΔΕΣ. Η θύμησή τους στράφηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής... Τα χαράματα της 17ης Αυγούστου οι αντάρτες του Ζέρβα άρχισαν αιφνιδιαστική επίθεση, κατά την οποία οι πανικόβλητοι Γερμανοί έτρεξαν στις θέσεις τους, χωρίς τίποτε να προλάβουν, ενώ αμύνονταν με πείσμα. 
Αυτή η φονικότατη σύγκρουση κράτησε ως αργά το βράδυ της ημέρας εκείνης για να επαναληφθεί ακόμα πιο πεισματώδης την επομένη, 18 Αυγούστου, οπότε αργά το απόγευμα το γερμανικό στρατόπεδο της Μενίνας ήταν στα χέρια των ανταρτών του Ζέρβα. 

Οι αγωνιστές
Στη μάχη της Μενίνας πολέμησαν, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της Χης Μεραρχίας του ΕΔΕΣ Βασίλειος Καμάρας, ο συνταγματάρχης Ηλίας Κάτσιος, ο αντισυνταγματάρχης Αριστείδης Κρανιάς, οι οπλαρχηγοί Φώτο Κίτσιος και Κώτσιο Νικόλας και οι επίλαρχοι Ιωάννης Κατσαδήμας και Γεώργιος Αγόρος με τα τμήματά τους.


ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου