Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Το Κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ καταδικάζει τις προκλήσεις και βαρβαρότητες κατά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας

388 Τις ημέρες όπου η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και όλοι οι Ορθόδοξοι στον κόσμο τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου,  η κοινότητα μας δέχτηκε αλλεπάλληλες προκλήσεις μέχρι βαρβαρότητας, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το εχθρικό περιβάλλον που βιώνει καθημερινά από το αλβανικό κράτος και παρακράτος.

Το Σάββατο, 11 Αυγούστου, οι  Έλληνες της Βορείου Ηπείρου τίμησαν  τη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα, ενός συμπατριώτη μας από τη Χιμάρα που δολοφονήθηκε πριν από τρία χρόνια επειδή ομιλούσε ελληνικά.
 Το Κόμμα των Ελλήνων θεώρησε υποχρέωση του να παραβρεθεί στο μνημόσυνο με  δια του προέδρου και να καταθέσει στεφάνι προς τιμή του.

Την ημέρα αυτή όμως διαπιστώσαμε  ότι  μεταξύ αυτών που θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη έναν Μάρτυρα του Ελληνισμού, είναι και κάποιοι «δικοί» μας. Κατανοούμε απόλυτα  τη δύσκολη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, άλλα δε θα φανταζόμασταν ποτέ όμως πως κάποιοι άνθρωποι της θα συμμαχούσαν με αυτούς που θέλουν να σβήσουν τη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα. Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι όρισαν να γίνει η Θεία Λειτουργία σε ένα εξωκκλήσι  και την πεισματική άρνηση του εφημέριου να τελέσει το μνημόσυνο;!

Την ίδια μέρα, δύο  τηλεοπτικοί σταθμοί μεγάλης εμβέλειας, που σέρνουν το χορό του ανθελληνισμού, παρουσίασαν τα γεγονότα     διαστρεβλωμένα  ενώ την απαίτηση ενός φίλου του αδικοσκοτωμένου  προς τους καμεραμάν να μην κάνουν λήψεις τη στιγμή όπου οι συγγενείς θρηνούσαν στον τάφο του Αριστοτέλη, την ερμήνευσαν ως άγρια σωματική επίθεση εναντίον τους!!!   Την επομένη, ανέλαβαν δράση οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τις Αυλώνας, ασκώντας ψυχολογική βία εναντίον μελλών της οικογένειας Γκούμα και άλλων πολιτών της Χιμάρας.  Τη «δόξα» τους, φαίνεται ζήλεψε και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα ο οποίος έκανε μία απαράδεκτη δήλωση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχουν έλληνες στη Χιμάρα», ερχόμενος σε αντίθεση με αυτά που έλεγε πριν από τρία χρόνια.

Στις 14 Αυγούστου, η Αλβανική Αστυνομία, σταμάτησε στη συνοριακή διάβαση του Μαυρομάτι, την αδερφή του Αριστοτέλη Γκούμα, το σύζυγο της και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος μας κ. Μόντη Κολίλα και τον οικογενειακό τους φίλο από την Αθήνα  κ. Θοδωρή Ασβεστόπουλο όπου τους ανέκριναν για περισσότερες από πέντε ώρες.

Σήμερα, μία μέρα μετά τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας, παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τη βάρβαρη επίθεση κατά ορθόδοξων κληρικών και πιστών της Πρεμετής, στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν έναν ιερό χώρο. Η Ορθόδοξη κοινότητα της Πρεμετής εκδιώχθηκε για πρώτη φορά από το χώρο αυτό τη δεκαετία του 60’, όταν το κομουνιστικό καθεστώς κατεδάφισε την εκκλησία της Παναγίας, για να χτιστεί «κέντρο πολιτισμού». 
Πενήντα χρόνια μετά, διώκεται βίαια ξανά από ένα άλλο καθεστώς, το υποτιθέμενο της δημοκρατίας! Είμαστε βέβαιοι πως δεν θα συνέβαινε το ίδιο εάν θα επρόκειτο για έναν χώρο ενός άλλου θρησκεύματος. Είμαστε επίσης βέβαιοι πως όλα το προαναφερθέντα γεγονότα δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Όλα έχουν αφετηρία συγκεκριμένα κέντρα στην Αλβανία που πολεμούν με μανία οτιδήποτε ελληνικό και ορθόδοξο.


Το Κόμμα των Ελλήνων καταδικάζει όλα αυτά τα φαινόμενα και κάνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση  για την προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής  Ελληνικής Μειονότητας.
 Εκφράζουμε επίσης την έντονη αγωνία μας για το διχασμό στους κόλπους της κοινότητάς μας.  Ας καταλάβουν όλοι οι συμπατριώτες μας πως δε γίνεται να πάνε νερό στο μύλο των διωκτών τους και ότι αυτός ο τόπος απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε την δική του εκπροσώπηση.  Μία εκπροσώπηση που θα σέβεται και θα αγωνίζεται για την ιστορία και την επιβίωση  του ελληνισμού  και όχι μία εκπροσώπηση που θα σέρνεται πίσω από τα αλβανικά κόμματα διεκδικώντας λίγη εξουσία.      

Το Κόμμα των Ελλήνων έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την ανάκαμψη του ήθους, του κύρους και της θέσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, αναζητώντας από την εγχώρια  πολιτεία την πραγματική και ουσιαστική εκπροσώπηση και όχι την κάλυψη των προσωπικών φιλοδοξιών των "αιώνιων" και "αποκλειστικών" εκπροσώπων της.


Αγιοι Σαράντα, 16/08/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου