Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Κανονικά η κίνηση στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Μία ημέρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, που καταδίκασε τις ελληνικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας, η Αθήνα αντέδρασε με τον παραδοσιακό τρόπο, κλείνοντας τα σύνορα στους μετανάστες, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο.

Την Τετάρτη το πρωί, στα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής και στην Κακαβιά απαγορεύτηκε η είσοδος σε Αλβανούς πολίτες που δεν είχαν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Εκείνοι που απορρίφθηκαν να εισέλθουν στην Ελλάδα ήταν Αλβανοί πολίτες που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια με τα οποία μετακινούνται σε οποιοδήποτε κράτος που ισχύει η συνθήκη Σένγκεν, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό, από τη στιγμή της απελευθέρωσης της βίζας.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης επιτρέπονταν επιλεκτικά από τις ελληνικές αρχές, η είσοδος στην ελληνική επικράτεια μόνο  σε άτομα που είχαν μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
Η αστυνομία απαιτούσε από κάθε πολίτη που ήθελε να μπει στην Ελλάδα να πληρώσει ως εγγύηση 1.500 ευρώ.

Η αλβανική πλευρά αντέδρασε με αμοιβαιότητα μέτρων


Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για αποκλεισμό των συνόρων, η αλβανική πλευρά αντέδρασε κατά τον ίδιο τρόπο. Ο διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας των συνόρων, Admir Abri,  ανακοίνωσε την εφαρμογή της αμοιβαιότητας των διαδικασιών. Δεν επιτρεπόταν σε οποιαδήποτε Έλληνα η είσοδος στο αλβανικό έδαφος χωρίς να υπάρχει επαρκή δικαιολόγηση.

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν την άρση του αποκλεισμού

Μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε, λίγο μετά τις 15:00, σήμερα,  έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο ζήτησε από τη Διεύθυνση της  Αστυνομίας του Αργυροκάστρου ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στη διέλευση των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα, μετά το πρωϊνό κλείσιμο των συνόρων.
Οι ελληνικές αρχές δεν δικαιολόγησαν γιατί δημιούργησαν εμπλοκή στη διέλευση των συνόρων, αλλά απαίτησαν την ίδια ενέργεια από τις αλβανικές αρχές.
Η αστυνομία του Αργυροκάστρου ανακοίνωσε ότι άρει αμέσως όλα τα απαγορευτικά μέτρα για τη διέλευση των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι δόθηκε λύση στο χάος που δημιουργήθηκε το πρωί με την εμπόδιση της διέλευσης των Αλβανών πολιτών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου