Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ιερόσυλοι προσπάθησαν να κάψουν εκκλησία στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Μια αποτρόπαια ιστορία εξελίχτηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Παραμυθιά.

2 φωτιές που ξέσπασαν σε απόσταση λίγων μέτρων έμοιαζαν αρχικά τυχαίες, αλλά 1 εικόνα που βρέθηκε καμένη στον εκλπηκτικο ναό της Παναγίαςαποκάλυψε την προσπάθεια ιερόσυλων να κάψουν την εκκλησία.

Η ανατριχιαστική αυτή πτυχή της ιστορίας έχει σημάνει συναγερμό στο ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας η οποία έχει επικεντρώσει τις έρευνες στην αναζήτηση των επίδοξων εμπρηστών - ιερόσυλων. Ενδεικτικό της σημασίας που δείχνει η πυροσβεστική είναι πως ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσπρωτίας, αντιπύραρχος Φώτιος Σπύρου, έφυγε από την μεγάλη φωτιά που ταυτόχρονα εξελισσόταν στην Αβαρίτσα και βρέθηκε στην Παραμυθιά.

Η εικόνα βρέθηκε καμένη στο εσωτερικό του προαύλιου χώρου μετά την μεγάλη κεντρική πύλη της εκκλησίας, δίπλα από την είσοδο του ναού. Ευτυχώς εκεινή την στιγμή ο ναός ηταν κλειδωμένος και οι ιερόσυλοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Από το σημείο έχει περισυλλεχθεί υλικό το οποίο εξετάζεται από το ανακριτικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Η Μεγάλη Εκκλησιά, ο ναός της Παναγίας της Παραμυθίας ή Παραμυθιώτισσας (Παρηγορίτισσα), η οποία έδωσε το όνομά της στην πόλη της Παραμυθιάς και που χτίσθηκε το 14ο αιώνα, βρίσκεται στην λίστα των 5 σημαντικότερων βυζαντινών μνημείων της Ηπερίου και για την Παραμυθιά είναι σημείο αναφοράς. Μονο ως εφιάλτη μπορούμε να φανταστούμε το αποτελεσμα αν οι ιεροσιλοι ειχαν καταφέρει το σκοπό τους.
Ελπίζουμε να συλληφθούν οι δράστες, και να διαπομπεφθούν παραδειγματικά.














Στην φωτογραφία, μπορείτε να δείτε το σημείο όπου πήρε φωτιά από εμπρησμό η εικόνα της Παναγίας στον ομώνυμο ναό της Παραμυθιάς. Όπως βλέπετε, η εικόνα βρισκόταν στο εσωτερικό πλαισίου με ξύλο και γυαλί. Το κηροπήγιο βρίσκεται αρκετά μακριά της ώστε να προκαλέσει την φωτιά.

Υπενθυμίζουμε πως σε διάστημα λίγων λεπτών και σε απόσταση μόλις μερικών μέτρων, εκδηλώθηκαν άλλες 2 μικρές εστίες φωτιάς τις οποίες προλαβε και έσβησε η πυροσβεστική.
Δηλαδή σε διάστημα λίγων λεπτών στην ιδια περιοχή υπήρξαν 3 περιστατικά φωτιάς σε απόσταση λίγων μέτρων. Πολλές "συμπτώσεις"... Και για να προλάβουμε συνειρμούς, αξίζει να τονιστεί πως το σημείο της εικόνας βρίσκεται προφυλαγμένο από τον εξωτερικό χώρο καθώς ο προαύλιο χώρος του ναού είναι σχεδόν κλειστός.

www.paramythia-online.gr


Το ότι αυτό συνέβη τις μέρες που εξελίσσονται στην Πρεμετή τα γεγονότα που μας επιστρέφουν στο 1967 να το θεωρήσουμε τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου